Nieuws

Gadget: Burgers meten luchtvervuiling

Clifton Roozeboom wil de bewustwording rondom klimaatverandering vergroten, en bouwde daarom een betaalbaar en draagbaar apparaat dat luchtvervuiling kan meten: Pocketlab.

Iedereen kan daarmee zelf luchtkwaliteitsmetingen doen, en ook aanhaken bij projecten van onderzoekers. De Pocketlab – met een formaat van 10 x 6,4 x 3,3 cm – meet de gehaltes van CO2, ozon, en fijnstof in de lucht, evenals weercondities als temperatuur, luchtvochtigheid en licht. Met die gegevens berekent Pocketlab de Air Quality Index.

Het apparaat is via bluetooth verbonden met de bijbehorende app, die in realtime gegevens over de luchtkwaliteit toont. Pocketlab kan tot 30.000 metingen opslaan en data uploaden naar de cloud. Die cloud toont alle meet­resultaten op een landkaart en staat in verbinding met het burgernetwerk van andere luchtmeters. Op die laatste manier kun je ook inhaken op lokale projecten of wetenschappelijke onderzoeken. Vanaf € 169 ligt Pocketlab in oktober op je deurmat.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven